Esküvői album és/vagy digitális képek?

Az esküvői album egy könyv, amely egy történetet mesél el: a ti esküvőtök történetét, amely ott kezdődik, ahol a ti napotok kezdődött és ott végződik, ahol a ti napotok végződött. Egy történet, amelyet senki nem látott korábban, de ti emlékezni fogtok rá és újra élitek minden alkalommal, amikor fellapozzátok az oldalait. 

A 21. században teljesen természetes, hogy a fotóinkra igényt tartunk digitális formátumban (is). Mi sem egyszerűbb annál, minthogy feltöltjük a galériánkat egy felhőbe, hiszen mindenki szereti őket online közzétenni. Éppen ezért én is egy online galériában adom át számotokra a Nagy napotokról készült összes emlékképet. Az esküvői fotóitok azonban ennél többet érdemelnek. Hiszen gondoljátok végig, az esküvőtök tulajdonképpen a saját, közös családotok életének az első állomása. Az első emlékek a sok közül, amiket később együtt éltek majd át. 

A modern esküvői album egyedi grafikai tervezés során nyeri el a végső formáját. A lapjai levilágítás útján kelnek életre, akárcsak a hagyományos fényképek. Biztosak lehetünk abban, hogy manapság ez a technológia biztosítja a leghosszabb élettartamot és színtartást. Mindezeknek és a tartós kötészetének köszönhetően a legalkalmasabb arra, hogy a rendkívül értékes emlékeiteket megőrizze az utókor számára. Tökéletes ajándék a szülők és nagyszülők számára. 🙂 

Az esküvői album tervezésének lépései

  • Első lépések – Válasszatok ki 30 db képet az online galériából, amelyeket mindenképpen viszont szeretnétek látni az albumban. A kiválasztott képek sorszámát juttassátok el hozzám. A másik 30 képet én választom ezek mellé úgy, hogy az album ténylegesen az esküvőtök történetét mutassa be. 
  • Jóváhagyás – Azután, hogy elkészült az első terv, átküldöm nektek jóváhagyásra. Nézzétek át, éljétek át újra, amit a Nagy napon átéltetek! Ebben a fázisban van lehetőségetek módosítást kérni, akár képet is cserélhetünk. 
  • Módosítások elfogadása – Abban az esetben, ha módosítást végeztünk, elküldöm nektek az albumterv második változatát. Ha további módosításokat szeretnétek, akkor azt külön díj ellenben tehetitek meg. 
  • Irány a nyomda – Az albumterv jóváhagyása után a fájlokat átküldöm a nyomdába és a megfelelő példányszámban megrendelem. Amint elkészült, értesítelek titeket és egyeztetünk az átadásról. 

Gondolatok a tervezési irányelvekről

Az esküvői album a közös munkánk végterméke. A tervezési folyamat célja, hogy a ti igényeiteket ötvözve az én kreatív elképzelésemmel létrehozzuk az esküvőtök napjának emlékét. Elsődleges célom az, hogy ez a különleges könyv időtlenül elegáns legyen, ezért igyekszem elkerülni a következő dolgokat: 

  1. Utómunka stílusok keveredése – Egy-egy oldalpár szerkesztésekor odafigyelek rá, hogy különböző stílusban utómunkázott képek ne kerüljenek egymás mellé, mert az zavaró a szemnek. Például nem kerülnek egy oldalra fekete-fehér és vibrálóan színes képek.
  2. Túl sok szín keveredése – Törekszem rá, hogy egy-egy oldalpáron a színek következetesek legyenek. Például, ha egy jelenet szabadtéri szertartás, ahol a természetes fények és a zöld szín a jellemző, az oldalpáron szereplő képeknek illeszkedniük kell ehhez a hangulathoz.
  3. Pillanatok keveredése – Azt szeretném, ha minden oldalpár egy-egy történetet mutatna be a néző számára. Ezért például a szertartásnak szentelt oldal(ak)on más témájú fotók nem szerepelhetnek. 
  4. Túl sok kép egy oldalon – Az egyik legfontosabb pont, hogy igyekezni kell a zsúfoltság érzetét elkerülni. Csábító lehet, hogy minél több képet rakjunk egy oldalpárra, de emiatt a végén zavarossá válhat. A kevesebb néha több elvét követve törekedjünk a letisztult dizájnra!
  5. Különböző grafikai elemek kizárása – Törekedve az időtállóságra és a képközpontúságra nem használok sem képi, sem vektorgrafikus elemeket az oldalpárokon. Ugyanezen elv mentén kerülöm a fehér és feketétől különböző hátterek használatát is.
esküvői album fotókönyv

Példék oldalpárokra:

A következőkben mutatok néhány példa oldalpárt, amivel prezentálom a fenti tervezési irányelveket. Az oldalpárok mindegyike négyzet formátumú könyvből való, mivel elsősorban ilyenekkel dolgozom. Mielőtt elkezdenénk a ti albumotokat is megtervezni, vessetek erre egy pillantást, segít megérteni az esküvői albumokról való elképzeléseimet.

Megosztás: